tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kissanminttua.

Heips.

Teimme pienen kokeen kissoillemme. Kaikkihan tietää kissanmintun ja sen et sitä kutsutaan joskus myös kissojen huumeeksi. Kuvasimme kollien reaktiot kissanminttuun, videot löytyvät alhaalta..

Sitä ennen, lukekaa tiedot kissanmintusta
(ps. Se ei ole vaarallista kissoille, vaik jotkut luulee ja väittääki niin.)

Mitä kissanminttu on?
Kissanminttu on monivuotinen yrttikasvi, joka kuuluu minttujen sukuun. Se on peräisin Pohjois-Afrikasta ja Välimeren alueelta, mutta kasvaa nykyisin villinä koko Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kasvin lempinimet "kissanminttu" ja "kissanruoho" ovat epäilemättä tulleet kissojen mieltymyksestä tähän kasviin.

Miksi kissat rakastavat sitä?

Kissanmintun vaikuttava aine on nepetalaktoni. Kissat tunnistavat aineen sen hajun perusteella. Yleisesti ajatellaan, että nepetalaktoni vaikuttaa sanoin kuin kissan feromoni, se liittyy mahdollisesti paritteluun.

Kissanminttu toimii kuten luonnollinen mielihyvähormoni. Se saattaa saada kissasi käyttäytymään melko epätavallisesti; siitä saattaa tulla pentumainen tai erityisen kiimainen. Se saattaa myös kieriä, raapia tai hieroa kasvojaan kissanminttuun. Tai se saattaa hyppiä ympäriinsä, tulla vallattomaksi ja juosta huoneesta toiseen kuin jahdaten näkymätöntä saalista.

Jotkut kissat taas rentoutuvat täysin ja tuijottavat tyhjyyteen. Kaikkeen tällaiseen käytökseen liittyy usein paljon naukumista ja murinaa. Kissanmintun vaikutus on lyhytaikaista, normaalisti 5-15 minuuttia.

Miksi antaisin kissanminttua kissalleni? (Sama kuin kysyisi: Miksi sinä syöt suklaata?)
Koska kissasi nauttivat kissanmintusta, sen antaminen on hyvä tapa koulutuksen yhteydessä. Sen avulla voit rohkaista kissaa käyttämään raapimispuuta tai nukkumaan omassa vuoteessaan. Se voi olla myös hyvä tapa rohkaista kissaasi liikuntaan, ja se voi jopa auttaa kissaasi rentoutumaan.

Kissani ei näytä reagoivan kissanminttuun.
Noin 30% kissoista ei reagoi  kissanminttuun huomattavasti. Näyttää siltä, että kissanminttuun reagoiminen on periytyvä piirre. Joillain kissoilla ei vain yksinkertaisesti ole reseptoreja, jotka ottaisivat vastaan kissanmintun vaikutuksen.

Huolimatta kissanpentujen leikkisästä luonteesta, ne eivät yleensä reagoi kissanminttuun ennen kuin vasta noin puolenvuoden ikäisinä aikaisintaan. Saatat myös  huomata, että kun kissa tulee vanhemmaksi, se menettää kiinnostuksensa kissanminttuun.

Kissanminttu saa kissani käyttäytymään agressiivisesti
Jotkut kissat, yleensä urokset, tulevat agressiivisiksi kun annat niille kissanminttua, syy on mahdollisesti siinä että sillä yhteys parittelukäyttäytymiseen. Jos kissasi reagoi näin, lopeta kissanmintun käyttö.


xoxo - Mirtsu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti