maanantai 20. heinäkuuta 2015

Jeren syvällisiä mietteitä - Osa 1 - Cityketut

Heissulivei,

Se olis taas uuden päivityksen paikka näin pitkästä aikaa. Mirtsuliini on onneksi pitänyt tässä blogia pystyssä ja yleensä ehtinyt aloittamaan päivityksen kirjoittamisen ennen minua. En ole mikään eläinaktivisti tai muuta vastaavaa, mutta sen verran eläinystävä, että tämän kirjoitan.

Ajattelin tässä kirjoittaa Lappeenrannan kaduilla vaeltavista ihanista cityketuista. Käytiin tuossa taannoin moikkaamassa näitä viekkaita pikku karvapalloja. Sen verran söpöjä olivat, että olisi voinut vaikka kotiin viedä. 

Mutta..

Kuulin tuossa taannoin jutun radiosta, jossa kerrottiin, että osalle kaupungin asukkaista on ketuista muodostunut "riesa" ja täten he haluaisivat päästä ketuista eroon. Kyseessä oli siis kuulemma ainakin yksi tapaus, jossa kettu oli häirinnyt jonkun auringonottoa kotipihalla.

En yksinkertaisesti voi itse käsittää tätä. Onko ihmisistä oikeasti tullut näin välinpitämättömiä ja sairaita, että kaikki joka vähän häiritsee, pitää tappaa tai siitä pitää päästä eroon. Kaikki elollinen, jonka ihminen on asettanut itsensä alapuolelle. Jos kuitenkin palaamme ajassa taaksepäin, oli maapallolla ensin eläimiä ennen ihmistä. 

Tässä yksi esimerkki lehtijutusta(pätkä artikkelista otettu Imatralaisesta 4/2/2015)

"Ympäristötoimeen tulee silloin tällöin yhteydenottoja, joissa on kyselty, eikö ketuille voisi tehdä jotain. Eräs äiti oli säikähtänyt ollessaan leikkikentällä, jolloin kettu oli haistellut lasta. Pari vuotta sitten poliisi joutui ampumaan Viipurinportin ABC:llä liikkuneen ketun, jolle maistuivat kävijöiden heittämät eväät."

Tämä on ihan käsittämätöntä. Poliisi ampuu eläimen joka etsii ruokaa. Ja todennäköisesti ravinnoksi omille lapsilleen. Miksi ihmiset eivät voi antaa eläinten olla rauhassa. Kettu ei kuitenkaan ole ihmiselle vaarallinen eläin. Ketut elävät muutenkin omissa oloissaan ja ovat melko säikkyjä eläimiä. Itse ymmärrän täysin tämän kettujen ajattelutavan tulla kaupungin läheisyyteen etsimään ruokaa, koska sitä ei välttämättä ole luonnossa niin helposti saatavilla. 

(Artikkelin pätkä otettu Etelä-Saimaasta 28/5/2015)
"Kettuja ei tule ruokkia eikä niitä tule muutenkaan lähestyä tai antaa niiden leimautua ihmisiin. Ihmisen ruokinnasta elävät ketut eivät ole enää täysin luonnon armoilla, joka voi johtaa epätavalliseen populaation kasvuun. Kaupunkialueella elävillä ketuilla ei myöskään ole luontaisia vihollisia, kuten susia tai ilveksiä, jotka karsisivat niiden kantaa."

Mitä haittaa tästä loppupelissä on ihmiselle, että ketun kanta kasvaa? Kettu on kuitenkin kesytettävissä oleva eläin. Muistan, kun itse olin vielä pieni poika, niin ketun näkemisestä sai vain haaveilla. Nyt kun ne ovat vihdoin uskaltautuneet esiin, halutaan niistä päästä eroon. Jos tuollainen söpöläinen tulee minun eteeni ja tapittaa noilla ihanilla silmillä, niin ihan varmasti annan sille ruokaa. Sekun ei ole laissa kiellettyä.


Tulee mieleen myös nämä karhut, joita on teurastettu sen vuoksi, että ovat vahingossa eksyneet kaupungin laitamille. Miettikääpä nyt, jos ihmisille olisi samanlainen nokkimisjärjestys. Mielestäni eläimet ansaitsevat olla täällä ihan yhtä paljon kuin mekin, ehkä jopa enemmänkin. Eläimet sentään tappavat saadakseen ravintoa, eivät huvikseen. Ja eiköhän täällä maassa ole tilaa kaikille elukoille. Tässä alhaalla video, jonka toivon jokaisen tätä postausta lukevan, katsovan. On vielä suomitekstityksetkin tuossa videossa.


Tällästä tällä kertaa, peace!

2 kommenttia:

 1. Suoraan sanoen en ymmärrä kirjoitustasi.


  Kettu on kesytettävissä oleva eläin, niinkö? Kettu on villieläin ja kuuluu luontoon. Itsekin puhut postauksessa siitä kuinka sairasta on, että ihminen asettaa itsensä kaiken yläpuolelle; eikö tämä juuri ole orjuuttamista että ketustakin pitäisi tulla kotieläin? Se kuuluu luontoon, se on aina kuulunut luontoon ja siellä sillä on hyvä olla. Miksi se pitäisi kesyttää?


  Ja kai myös tajuat että juuri citykettujen ruokinta on johtanut siihen että viattomia kettuja ammutaan ihmisten asuttamilla alueilla? Ketut ovat tottuneet ihmisiin ruokinnan myötä, mutta moni ihminen säikähtää ns. 'villieläimiä lähiöalueilla' ja siksi ne tapetaan, koska ne esimerkiksi kantavat tauteja. Totta, järkyttävää että ketut on tapettu eikä esimerkiksi kuljetettu takaisin luontoon, mutta ihmisten omaa typeryyttä.


  Ihmisen ei pitäisi puuttua luontoon.

  VastaaPoista
 2. Taisit käsittää vähän tai itseasissa vähän enemmänkin väärin. Kesyttämisellä en tarkoittanut sitä, että ketuista kesytettäisiin kotieläimiä. Tottakai ketut kuuluvat luontoon. Ketut kesyyntyvät periaatteessa ihan itsestään, jos niitä ei häädä. Tämä on lähinnä se mitä hain takaa. Mielestäni esimerkiksi hevosetkin kuuluvat luontoon. Sen vuoksi en itse pidä ajatuksesta, että hevosia pidetään talleissa ja niillä käy yks jos toinen ratsastamassa, eläimet kun kuuluvat luontoon. Toisekseen viattomia kettuja ei ammuta kaupunkialueella, ainakaan luvallisesti. Se nimittäin on kiellettyä, tosin kettujen ruokkiminen ei. Pointtini tuossa postauksessa oli juurikin se, että "antaa kaikkien kukkien kukkia" niinsanotusti.

  VastaaPoista